sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Makkaranpaistoendurointia

Vasta syksyn tullen karkeakuvioisilla renkailla varustettu pyörä pääsee oikeuksiinsa. Ja varsinkin kuuman kesän jälkeen ilahduttaa raikas ja pölytön ilma. Lämpimillä ja peruskuivana pitävillä varusteilla yli 10 asteen keli on hyvä ajokeli. Kostea ilmasto pehmittää mukavasti päällystämättömiä teitä ja luontokin saa kokonaan uuden värimaailman valmistautuessaan talviunille.

Aikamoisen häivähdyksen syksyisestä luonnosta saa moottoripyörän ohjaustangon takaa niin sanotuilla makkaranpaistoenduro-retkillä. Jutun juoni on varsin simppeli: pakataan reppuun makkaraa, sinappia, termariin lämmintä juomaa ja suunnistetaan pyörällä sopivan matkan takana olevaan nuotiopaikkaan. Puhdasoppinen makkaranpaistoenduroitsija keittelee tietenkin nokikahvit sopivalla nuotiopaikalla, mutta minulle käy vähempikin.

Pirkanmaan seudulla erilaisia yhdistysten, kuntien tai valtion yleiseen retkeilyyn tarkoitettuja nuotiopaikkoja on runsaanlaisesti ja niiden sijainnit löytyvät kätevästi netistä. Tämän matkan kohde taisi virallisesti olla Valkeakosken puolella. Kiertotietä sinne tuli matkaa noin 50 kilometriä. Lyhin ja idyllisin reitti oli osin puomitettua yksityitietä, joten sitä ei ollut soveliasta käyttää. Navigaattorilla matkan uudelleen reitittäminen ei ole ongelma, vaan päinvastoin se tuo matkantekoon lisäjännitteitä.
Alla navigaattorin nauhoittama reitti kaikkine haahuiluineen.


Näytä Makkaranpaistoenduro suuremmalla kartalla

Teiden tukkeet eivät olleet ainoa asia, joka luo pikkuteiden pyöräilyyn mielenkiintoa. Näin syksyisin ilta pimenee nopeaan tahtiin ja kun illalla kahdeksan aikaan saa termospullon tyhjennettyä ja makkarat syötyä, niin alkaa olla jo hämärää. Ja sekös tuo ison annoksen tunnelmaa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti